6 Temmuz 2014 Pazar

Trakya Usulü Gözlü Akıtma Tarifi


Trakya Usulü Gözlü Akıtma Tarifi



Son zamanlarda internet üzerinde, akıtma adı altında yumurtalı krep tarifleri görüyorum. 
Oysa akıtmada yumurta olmaz.

Gözlü akıtma (etli akıtma denen ve ince yufkaya benzeyen bir başka akıtma daha var), pratik bir yiyecektir. Dürümün içine konan farklı malzemelerle çok farklı lezzetler elde etmek mümkündür. Öğrenciler ve bekarlar tarafından da kolayca yapılabilir. İlk başta biraz zorluk yaşansa da, püf noktalarını yakaladığınızda çok güzel sonuçlar elde edersiniz.

Akıtma malzemeleri :
1 paket kuru maya
1 çay kaşığı tuz (yaklaşık 5-6gr)
3 su bardağı un (yaklaşık 300 gr) 
3 su bardağı su (yaklaşık 600 ml)

Önce bir su bardağına kuru maya ve biraz şeker konur. Bunların üzerine ılık su ilave edilerek karıştırılır ve mayanın kabarması beklenir.

Maya hazır olduğunda, büyükçe bir tencereye aktarılır. Bardağa biraz daha su ilave edilerek, maya kalıntılarının da temizlenmesi sağlanır. Mayanın üzerine ılık su ve tuz eklenir. Bunların üzerine yavaş yavaş un ilave edilir ve sürekli olarak karıştırılır. (Un önce konursa, homojen bir karışım elde etmek daha zor olur.) Boza kıvamında düzgün bir karışım elde edildiğinde, bu karışımın üzeri örtülür ve bir saat kadar mayalanmaya bırakılır.

Karışımın mayalanıp, demlenmesi tamamlandığında, uygun büyüklükte ve uzun saplı teflon bir tava ateş üzerine alınıp, kızdırılır.

Karışım, hızlı bir şekilde kepçeyle tavanın merkezinden başlayarak helezon şeklinde bir hareketle seri olarak dökülür. Karışımın tavanın küçük hareketleriyle yüzeye düzgün bir şekilde yayılması sağlanır. Mümkünse kepçenin boyutu tam bir akıtma karışımını alacak büyüklükte olmalıdır. Aksi halde düzgün bir yayılım elde etmek zorlaşabilir.

Gözlü akıtmanın üst tarafı göz göz olur. Alt tarafı ise düzdür. 

Pişen akıtmanın kenarları kıvrılarak tavadan kolayca ayrılır. Eğer tava yeterince kızgın değilse kenarlar kendiliğinden kalkmaz. Bu durumda yassı uçlu bir tahta ile akıtma bir ucundan hafifçe kaldırılır ve oradan tutularak tamamiyle tavadan ayrılması sağlanır. Akıtma pişmedikçe tavadan ayrılmaz.

Alt yüzü pişen akıtma ters yüz edilir ve üst yüzün de daha iyi pişmesi sağlanır.

Gözlü akıtmanın gözlü tarafına isteğe bağlı olarak margarin veya tereyağı sürülür. Bunun üzerine de toz şeker ilave edilip dürüm haline getirilirse, özellikle çocuklar tarafından zevkle yenir.

Daha yaygın olan bir uygulama ise bol soğan ve salça ile kavrulan kıyma ile iç yapmaktır. Bu içten bir parça akıtmanın gözlü yüzeyine yayılır ve dürüm haline getirilir.

Aslına bakarsanız, akıtma dürümünün içine istediğiniz her şeyi koyabilirsiniz. Peynir, çeşitli yeşillikler, didiklenmiş tavuk göğüs eti, lor, kesik... Tamamen isteğinize kalmış. Maydanozu da unutmayın!

Gözlü akıtma, soğutulmadan tüketilmelidir.

Afiyet olsun!

Gurme Magazin

Hiç yorum yok:

Düşüncelerini Dile Getir

Powered By Blogger · Designed By Seo Blogger Templates